Ik ben zo blij om dit boek eindelijk vast te kunnen houden! Ik heb namelijk een speciale band met Opgroeien en ontwaken van Adeline van Waning, want ik mocht het in een vroeg stadium lezen én het voorwoord schrijven. Zelf heb ik er ook veel van geleerd en ik stel het dan ook met veel plezier aan jullie voor.

Wat oosterse wijsheid in het westen kan bieden

Opgroeien en ontwaken biedt een heldere en integrale introductie op het pad van Tibetaans boeddhistische meditatie en is daarmee interessant voor beoefenaars van een integrale benadering die eraan toe zijn om een meditatiepad te gaan bewandelen. Ook westerse beoefenaars van boeddhisme hebben veel aan dit boek. Het helpt je een zinnige vertaling te maken van Tibetaanse gebruiken en cultuur en soms vreemd aandoende beoefeningen naar een passende, westerse benadering zonder dat je de essentie verliest.

Adeline van Waning en Anouk Brack
Adeline van Waning en Anouk Brack tijdens een duo boekpresentatie

Adeline van Waning schrijft grondig en helder, nooit belerend

Het is een hele uitdaging om de integrale benadering en de essentie van het pad van Tibetaans boeddhistische meditatie op een heldere en boeiende manier bijeen te brengen. Adeline slaagt hier in zonder ooit belerend over te komen, blijft altijd bescheiden.

Tijdens het lezen van haar boek werd ik getroffen door het beeld van het pad. Het werd me opnieuw duidelijk hoe en waartoe de beoefeningen op elkaar voortbouwen, zodat we stap voor stap een rustiger, compassievoller en wijzer mens kunnen worden. Daarbij waardeerde ik heel erg de geleide beoefeningen aan het eind van elk hoofdstuk: ze helpen je bij het lezen van het boek op een doorleefde manier tot een persoonlijk pad te komen.

Wetenschappelijke onderbouwing van het effect van meditatie

Erg interessant en inspirerend, is Adeline’s beschrijving van een langlopend wetenschappelijk onderzoek naar het effect van Shamatha meditatie. We weten dat meditatie werkt, maar voor onze westerse geesten is het toch wel erg fijn dit wetenschappelijk onderbouwd te zien.

Stadia van psychologische volwassen ontwikkeling (stages) en stadia van meditatieontwikkeling (states)

 

Al met al biedt Opgroeien en ontwaken een zeer inspirerende en integrerende beleving van de waarde van boeddhistische wijsheid voor de westerse beoefenaar, vanuit een perspectief dat gevoel, spiritualiteit en verstand omvat en overstijgt.

Zelf Opgroeien en ontwaken lezen? Je vindt het op managementboek.nl.

Alle boeken in Anouk’s Boekhoek bekijken >