Hybride werken

Hybride werken

[gravityform id=”17″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]

Leiding geven aan hybride werken en online teambuilding

Hoe geef je leiding aan hybride werken als we (deels) weer terug gaan naar kantoor?

Hoe maak je hernieuwd kennis met elkaar? (Sommige collega’s hebben elkaar nog nooit in het echt gezien)

Hoe werk je soepel samen aan de bedoeling, met zoveel mogelijk zelforganisatie?

En hoe houd je dan toch overzicht?

Probleem van geleefd worden door je agenda en veel mail

In veel organisaties die ik begeleid zie ik dat de dagen helemaal volgepland zijn geraakt met overleggen. Er zijn niet eens pauzes voorzien. Elke minuut gaat op aan overleggen. En dan tussendoor naar het toilet rennen met een snelle boterham met kaas in je mond. En tijdens het volgende overleg proberen je mail wat weg te werken. Met als gevolg veel multi-tasking en minder aandacht voor de bijeenkomst, dus nog langere saaiere minder effectieve bijeenkomsten.

De tijd gaat op aan praten over het werk, in plaats van het te gebruiken om je werk te doen. Dus wanneer doe je dan je echte werk? ‘s Avonds of in het weekend dan maar? Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

We hebben veel geleerd de afgelopen maanden over wat werkt en niet werkt. Thuiswerken blijkt nog verrassend effectief. We hebben ontdekt dat wat voor de een werkt, niet perse werkt voor de ander. Nu we binnenkort onze kantoren weer mogen gaan gebruiken zullen we een nieuw normaal moeten uitvinden die voor zoveel mogelijk mensen werkt. Die duidelijkheid geeft en individuele flexibiliteit.

Veel organisaties zijn al begonnen met de voorbereidingen. Kantoren worden eenvoudig omgebouwd zodat ze vooral als ontmoetingsplekken kunnen dienen. Want dat misten we het meeste; het echte contact, zo belangrijk voor een gevoel van verbinding. En daarmee een soepele samenwerking.

Maar als bij een vergadering de helft bij elkaar op kantoor zit en de andere helft vanuit thuis te vergaderen, dat werkt niet prettig.

Hoe doen we dit dan?

Wat is hybride werken?

Hybride werken staat voor het flexibel kiezen van de locatie waar het werk plaatsvindt. In hybride werkculturen is voor de werklocatiekeuze niet het beschikbare gebouw leidend, maar

  • het type werk
  • het doel van de activiteit
  • de gewenste mate van interactie
  • de efficientie van de communicatie
  • de persoonlijke voorkeuren van medewerkers en klanten (clienten, leerlingen, afnemers).

Oplossing hybride werken met teambuilding als win-win

Er is geen one-size fits all. Dat is goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat we erover moeten nadenken wat bij ons past. Het goede nieuws is hetzelfde: we moeten erover nadenken en kunnen het samen ontwikkelen zoals het voor ons werkt. Dat is een proces. En de bonus is teambuilding! Want als je dit proces goed vormgeeft levert het topteams op. Dus dat is een win-win.

executive coaching Anouk Brack

Hoe geef je zo’n proces goed vorm?

Daar kun je misschien wel wat hulp bij gebruiken.

  • Hoe richt je het zo in, dat het wel steeds terug komt, zonder teveel tijd te kosten?
  • Hoe pak je steeds het laaghangend fruit?
  • Hoe houdt je de overleggen constructief en energiek?

Hiervoor gaan we de Organisatiebloei methode uit mijn boek Leiderschap in Verandering gebruiken. En dat combineren we met inzichten uit hybride werken, online teambuilding, nieuw leiderschap en zelforganisatie. Zo bouwen we een flexibele manier van werken die past als een handschoen.

Meedoen aan de pilot hybride werken?

Straks terug naar kantoor? Maar niet meer zoals het was. Hoe dan? Wil jij met je team een plek in m’n pilot over het vormgeven van hybride werken op jullie manier? Als executive coach en begeleider van teamtrajecten zie ik dat we beginnen te bedenken hoe we na de zomer het nieuwe normaal willen inrichten. Maar we vinden ook allemaal andere dingen belangrijk en prettig.

Hoe geef je met elkaar vorm aan het hybride werken als nieuw normaal op een manier die optimaal helderheid EN flexibiliteit geeft? En dan graag in een proces dat niet voor gedoe en energieverlies zorgt, maar just teambuilding en energie oplevert. Ik las er boeken over, ik schreef er een boek over, maar geen boek kan jullie ideale manier precies beschrijven.

Daarom gaan we een pilot doen waarin ik teams met een stappenplan begeleid om zelf vorm te geven aan hybride werken, zoals dat bij jullie past. Tuurlijk krijg je tips uit die boeken en wissel je ideeen uit. Maar vooral heb je samen de gesprekken waar je anders niet aan toekomt, op een leuke manier. En waar dat kan live :-).

Lijkt dit je wat? Laat het weten, er kunnen maar een paar teams tegelijk meedoen.

Alvast wat tips?

[gravityform id=”17″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]