De verborgen dimensie van leiderschap

Op 1 maart 2017 is "De Verborgen Dimensie van Leiderschap - De Evolutie van Macht naar Kracht" door Anouk Brack verschenen bij uitgeverij Thema. Op deze pagina vind je alle relevante informatie en links en kun je je aanmelden om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen.

"Wie een leider wil zijn en zeker wie als leider wil dienen moet kunnen beschikken over al zijn of haar vermogens. Dit boek bevat tal van bruikbare suggesties om je volledige potentie te ontwikkelen en gebruiken."

Herman Wijffels

Bestel het boek

Download hoofdstukken

Aanbevelingen

Paul de Blot

De wereld dreigt verscheurd te raken. Deze uitzichtloosheid hebben de Joodse gevangenen ondergaan  en toch bleek deze zinloosheid ook zinvol. Niemand wist het kamp te overleven zonder vriendschap en liefde, ieder op diens eigen manier. Dat is de diepste zin van ons leven, doen wat je op elk moment moet doen en dat kan zeer uiteenlopende vormen aannemen. Het gaat telkens weer om de kunst van het luisteren om de gestalte van liefde en vriendschap te ontdekken en zo goed leiding te geven. Dat beschrijft Anouk vanuit uiteenlopende invalshoeken

Paul de Blot SJ, hoogleraar Business Universiteit Nyenrode

 

Jan Bommerez

We bestrijden in organisaties de stress (probleemfocus) maar we hebben meestal geen idee hoe we met zijn allen in FLOW kunnen komen (focus op potentieel). FLOW, de staat van optimaal functioneren, heeft echt niets te maken met een strijd tegen stress. FLOW heeft alles te maken met synergie: innerlijk en interpersoonlijk. We hebben in zekere zin leren accepteren dat stress de norm is en dat je daar zo goed mogelijk moet leren mee omgaan. Maar waarom zou FLOW niet de norm kunnen zijn? Anouk levert met dit boek een belangrijke en doorleefde bijdrage aan de meer dan noodzakelijke paradigmawissel van tijdsmanagement naar energiemanagement. Erg aanbevolen!

Jan Bommerez, auteur van ‘FLOW en de Kunst van het Zakendoen’, ‘Kun je een Rups Leren Vliegen?’ en ‘Door de Bomen het Bos Zien’

 

Connie Maathuis

Zachtmoedig krijgerschap gaat over een fantastische ontdekkingsreis waarbij leiderschap en verlangen, inzicht en oefening, compassie en bevrijding strijden om voorrang. Deze ontmoeting met innerlijk en uiterlijk maakt op een praktische manier bewust, geeft vertrouwen en is onderwijl super vernieuwend. Een veelomvattend leerboek, dat een prachtig pad van ontwikkeling in zich heeft, van een levenshouding wel te verstaan.

Connie Maathuis, directeur NVI (Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen)

 

Anne-Marie Rakhorst

anne-marie-rakhorst

Inspirerend en praktisch voor iedereen die een positieve bijdrage wil leveren. Anouk geeft ons toegang tot innerlijke technologie waarmee we ook in uitdagende situaties een positieve impact kunnen hebben op de wereld om ons heen.

Anne-Marie Rakhorst, ondernemer, investeerder en publicist

René Herlaar

rene-herlaar

Wat een heerlijk boek! Het nodigt in gewone mensentaal uit tot het nemen van actie; hoe je vandaag al de volgende betekenisvolle stap in jouw leiderschap kunt zetten; een realistische en praktische gids voor iedereen.

René Herlaar, Herlaar Business Coaching

Chris Lukassen

chris-lukassen

Super leuk verhaal zeg! en heel relevant in het kader van mindfulness en de moderne leider. Voor de Samurai is de Zen onlosmakelijk verbonden met de vaardigheid in de vechtkunst, of zoals mijn Sensei zegt: “Budo kan je niet zien in techniek, maar in hoe je leeft.” Intuïtief voel je dat dit klopt, maar waarom? Anouk legt niet alleen uit hoe het werkt, maar biedt ook eenvoudige oefeningen die de effectiviteit van je leiderschap vergroten. Dit boek vult een vacuüm in het domein van management lectuur.

Chris Lukassen, auteur van “The Product Samurai"

Over het boek

Je kunt wel zeggen dat er momenteel een revolutie gaande is in organisatieland. De grenzen zijn voor veel mensen bereikt. Het oude rationele paradigma van resultaatgerichtheid, meetbaarheid en targets heeft geholpen maar is op veel plekken doorgeschoten. Steeds meer leiders volgen daarom de weg van hoofd én hart. Maar daarmee zijn we er nog niet.

Er is meer nodig om als leider en als mens je potentieel volledig te benutten. Dat bereik je door lichaam en geest te laten samenwerken. Recent onderzoek uit de neurowetenschappen en de psychologie laat zien dat hoe we zitten en staan onze manier van denken, voelen en spreken beïnvloedt. Als het lichaam zo’n invloed heeft op hoe we functioneren, kunnen we het ook bewust inzetten om meer te bereiken met meer gemak.

Peter Merry

peter-merry

Leadership today needs a combination of the masculine and feminine, of clarity and compassion. Anouk demonstrates why and how, in a wonderful resource for leaders of our time.

Peter Merry, Auteur Evolutionair Leiderschap, Chief Innovation

Herman Wijffels

herman-wijffels-2

Wie een leider wil zijn en zeker wie als leider wil dienen moet kunnen beschikken over al zijn of haar vermogens. Dit boek bevat tal van bruikbare suggesties om je volledige potentie te ontwikkelen en gebruiken.

Herman Wijffels

Herman Dummer

herman-dummer

Heerlijk. Een boek dat begint met durven en verder gaat met nieuwsgierigheid en creativiteit. Dat nodigt uit tot verder lezen. Ont-dek leiderschap door fijne praktische toepassingen en aangename achtergrond informatie. Aanrader!

Herman Dummer

René Kesselaar

Hoeveel mensen lijden er niet onder de verkeerde leiders? Ieder mens wil om te beginnen eerlijk behandeld worden, serieus worden genomen en iets kunnen betekenen. Maar dan moeten we wel eerst leren om waarde te zoeken in mensen. Lees het boek van Anouk en je gaat begrijpen waar het werkelijk omgaat.

René Kesselaar, Kesselaar & Zn, Gastheer in de bouw, expert nieuw organiseren met zelfsturende teams

 

Han de Wit

Een veelzijdig, origineel en toegankelijk geschreven boek voor wie wil onderzoeken hoe vanuit krijgerschap – dat is vanuit onbevreesde zachtmoedigheid en inzicht - leiding te geven; aan zichzelf en aan anderen.

Han de Wit, auteur van onder meer De Lotus en De Roos

 

Paula Kolthoff

Steeds meer leiders ontdekken het lichaam als ingang naar waarachtig leiderschap. Anouk beschrijft in haar boek een aantal mooie oefeningen over het trainen van je persoonlijke balans via houding, adem en voorstellingsvermogen!

Paula Kolthoff, trainer Embodied Learning

 

Anouk Brack, MSc. – Belichaming van Leiderschap

Over de schrijver

Anouk Brack, MSc. – Belichaming van Leiderschap

Ze geeft training en coaching in leiderschapsontwikkeling in binnen- en buitenland, online en offline. Ze is als eerste in Nederland volledig gecertificeerd in Leadership Embodiment. Ze werkte meer dan 15 jaar aan de Wageningen Universiteit, richtte een stichting op voor integraal leiderschap voor duurzaamheid, en is mede-oprichter van The Centre for Embodied Wisdom. Haar inspiratiebronnen zijn o.a. transpersoonlijke psychologie, biologie en boeddhisme. Haar missie is het bijdragen aan meer welzijn en effectiviteit in organisaties.

Marcel van Marrewijk

marcel-van-marrewijk

Anouk Brack legt haar vinger op een cruciaal thema in leiderschapsontwikkeling, een thema dat andere nog veel te vaak laten liggen. Als wij willen aansluiten op de steeds complexer wordende uitdagingen in onze tijd dan zal iedereen ook zichzelf moeten includeren en aanspreken om de gewenste aansluiting tot stand te brengen en vanuit verbinding te kunnen functioneren. Anouk laat zien hoe wij deze vaardigheden ons eigen kunnen maken.

Marcel van Marrewijk, auteur van de Cubrix / Handboek organisatieontwikkeling

Martijn Meima

martijn-meima

In het boek De Verborgen Dimensie van Leiderschap combineert Anouk op een krachtige wijze theoretische inzichten en praktische toepassingen als het gaat om leiderschap in de volle breedte. Haar manier van schrijven maakt diepgaande materie toegankelijk en ze helpt je om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk.

Martijn Meima, Intuïtief Ondernemen

 

Marianne de Jager

marianne-de-jager

Anouk brengt alles wat ze in huis heeft aan inzichten, kennis en ervaring bijeen in dit fantastische boek. Het is speels, praktisch, met veelal persoonlijke voorbeelden. Ze nodigt ons stap-voor-stap uit om Hoofd, Hart en Hara in onszelf te verbinden en Persoonlijk Krijgerschap te belichamen. Een absolute aanrader.

Marianne de Jager - Founder Innervention, voormalig IBM client executive financial services industry

Maria Sturm

Dit prachtige boek is een aanrader voor alle leiders die op een praktische manier willen leren hoe ze wijsheid en kracht kunnen ontwikkelen die nodig is voor organisaties in de 21e eeuw.

Maria Sturm, oprichter en mede-eigenaar Starfish21, verbonden aan de VU, expert Organisatieontwikkeling

Sydney Leijenhorst

Het boek is heel helder en toegankelijk. Heerlijk! Het is een mooi antwoord op leiderschapsstijlen waarbij mensen zich zich teveel in het hoofd, denken, strategieën en protocollen verstoppen en daarmee veel van de rijkdom van het leven en de wereld mislopen.

Sydney Leijenhorst, leraar Qigong, karate en meditatie, oprichter Kenkon Integral Life and Training Centre

Gabriëlle Kalkwijk-Beerepoot

Een must-read voor iedereen die zich wil ontwikkelen tot een nieuwe leider (of zachtmoedige krijger). Eindelijk een praktisch doe-boek met aansprekende oefeningen hoe je dit kunt doen. Ik voel me een (zacht)moedige krijger en begrijp meteen waar Anouk het over heeft.

Gabriëlle Kalkwijk-Beerepoot, Vice President Operations bij Dawn Foods

Ja, ik wil als eerste nieuws over het boek ontvangen

Annick Schmeddes

Anouk schrijft een spannende nieuwe visie op het groeien in persoonlijk leiderschap: groeien naar (wijs) krijgerschap. Ze put uit oer-oude methodieken, die al jaren effectief blijken te zijn, maar legt nieuwe verbindingen, en maakt het modern. Het boek is zéér bruikbaar als je wil groeien in persoonlijk leiderschap, dat niet alleen cognitief of op wilskracht wil doen maar ook andere aspecten mee wil nemen. Het boek verdiept je kennis maar brengt ook concrete toepassingen.

Annick Schmeddes, owner Sustainable Talent

 

Rens Meijkamp

rens-meijkamp

Dit boek van Anouk Brack gaat over werken met je lijf om je leiderschap binnen organisaties en bedrijven te bekrachtigen. "Het lijf liegt nooit”, is een gevleugeld gezegde in het lichaamswerk. Daarmee wordt aangeduid hoe zeer het lijf een waardevolle gids is in leven en werken.

Anouk maakt op hele concrete wijze duidelijk hoe je je lijf als betrouwbare coach kunt gaan inzetten.

Dr. ir. Rens Meijkamp, directeur CRKL, platform voor innoverend leiderschap

Robin van Raaij

robin-van-raaij

Intuïtief herkennen wij de mensen die impact hebben voordat ze spreken aan datgene wat ze neerzetten als ze een ruimte binnenkomen,  als we bij ze zijn. Belichaming van leiderschap is iets dat wat mij betreft nog te weinig aandacht krijgt. Anouk, schatplichtig aan Wendy Palmer, beschrijft een scala aan oefeningen om datgene wat jijzelf als “leider” lichamelijk uitdrukt te leren herkennen en vorm te geven. Voor iedereen die iets wil bereiken met anderen, het verschil wil maken in situaties waar je leiding wilt nemen en geven. Het je bewust worden van je lichaam bij wat je uitdrukt is een ontdekkingsreis die vraagt om nieuwsgierigheid, experimenteren en oefening om je eigen kracht te ontwikkelen en te gebruiken. De oefeningen die Anouk beschrijft zijn toegankelijk en direct toepasbaar waarbij je vervolgens stap voor stap een verdere verdieping doorloopt. Zeer de moeite waard en……. niet beredeneren, just do it!”

Robin van Raaij, Interim Manager

Erwin van Waeleghem

erwin-van-waeleghem

Bij het lezen van dit mooie, praktisch opgezet, boek over 'zachtmoedig krijgerschap', dacht ik gelijk aan de eeuwenoude cultuur van de Samurai en hun 8 zachtmoedige basiswaarden in de Bushido-code. In die code zijn die basiswaarden 'Rechtschapenheid, Moed, Welwillendheid / Mededogen, Beleefdheid,Eerlijkheid / Oprechtheid, Eergevoel, Loyaliteit en Karakter / Zelfbeheersing'. Anouk Brack geeft in haar boek een heel praktische handleiding mee om dat zachtmoedig krijgerschap te (be)oefenen en er een continue levenswijsheid van te maken. Heel sterk inspirerend, zowel naar inzichten, opbouw en praktische meerwaarde.

Erwin van Waeleghem, Commissaris van de politie in Vlaanderen en spreker The Tealspirator

Lisette Schuitemaker

lisette-schuitemaker

Anouk Brack doet wat ze schrijft. Dit is een boek vol doorleefde theorie die zij zelf elke dag in de praktijk brengt. Al lezend merkte ik hoe ik verlangzaamde, dieper indaalde, aandachtiger werd. Alsof mijn cellen al wisten waar het over ging. Het gebeurt niet vaak dat een boek niet alleen via de hersens maar ook via de zintuigen binnenkomt. Anouk’s toegankelijke manier van schrijven maakte het lezen tot een soort meditatie waar je verkwikt van opstaat om verrijkt aan de slag te gaan. Een aanrader voor iedereen die bewust wil leven en werken.

Lisette Schuitemaker, auteur, voorzitter Center for Human Emergence NL en Findhorn Foundation, Schotland

Martin Mulder

martin-mulder

In de huidige donkere geo-politieke tijden is dit boek van Anouk Brack over zachtmoedig krijgerschap een lichtend baken voor leiders die een betere wereld willen realiseren. Waar andere boeken over leiderschap stoppen, trekt het boek van Brack hoogstaande humane waarden door naar de belichaming daarvan in het persoonlijk handelen van de leider. Dit boek biedt je niet alleen theorie maar ook zinvolle persoonlijke oefeningen om de theorie in praktijk te brengen.

Em. Prof. Dr. Martin Mulder, Leerstoel Educatie- en Competentiestudies, Wageningen University

Sander Tideman

sander-tideman

Dit nuttige boek put uit zowel oude wijsheid en modern wetenschappelijk kennis om je de tools te geven een goed, gezond en gebalanceerd leven te leiden, zowel als mens als professional. Bovendien veel praktische tips die je onmiddellijk kan toepassen.
Ik beveel het van harte aan bij iedereen die zich zelf wil verbeteren en bij will dragen aan een meer gelukkige wereld.

Sander Tideman, directeur Mind & Life Europe

Koos Groenewoud

koos-groenewoud

Je boek hoort in de eredivisie van leiderschap boeken thuis!

Koos Groenewoud, Oprichter/eigenaar "Van Management naar nieuw leiderschap”, Expert Nieuw Leiderschap

Egbert Mulder

Egbert-Mulder

Wij allen worden dagelijks geconfronteerd met de toenemende complexiteit en turbulentie van onze wereld en de grote uitdagingen die er zijn om naar een duurzame en vredige toekomst te komen. Anouk maakt in dit boek op heldere en indrukwekkende wijze duidelijk hoe we compassie en wijsheid kunnen ontwikkelen om daarmee vertrouwen en inspiratie te krijgen om jezelf en je organisatie gelukkig en succesvol te laten worden.

Egbert Mulder, Circular Leadership, Potential Project

Over de methode

In De verborgen dimensie van leiderschap volg je het pad van de zachtmoedige krijger. Deze methode is geworteld in mindfulness, oosterse vechtkunst, leadership embodiment en technieken uit de topsport. De praktische en krachtige oefeningen stemmen lichaam en geest op elkaar af en helpen je optimaal te functioneren, ook in uitdagende situaties. Je leert bijvoorbeeld hoe je in het hier en nu binnen enkele seconden kunt herstellen van stress naar flow.

Het effect? Heldere communicatie, daadkrachtig leiderschap en constructieve samenwerking. Een leider die bereid is dit pad te volgen straalt kracht, verbinding en helderheid uit. Met als resultaat: meer zingeving, verfrissende besluitvormingsprocessen, minder management en meer ruimte voor werken vanuit je kracht.

Erik Kraak

Wat een rijk boek! Ik kan er een leven mee vullen met oog op oefeningen en gedachten om op te reflecteren. Net als velen zit ik momenteel in een uitdagende tijd waarin ik centering veelvuldig toepas om hier ‘rustig’ mee te gaan. Ik heb hier echt stappen in gemaakt.

Erik Kraak, Lean practitioner en Agile Coach at ING

Wim Grisnich

De workshops van Anouk hebben mij blijvend geholpen om met meer rust en daadkracht in het leven te staan. Eenvoudig en altijd en overal toepasbaar. In haar boek beschrijft ze de toegepaste methode. Prettig leesbaar, nuchter en wetenschappelijk onderbouwd.

Wim Grisnich, Manager Safety, Health & Environment DSM

Marjolein Puijk

Ik ben blij met je boek, want het is net alsof je me “live” toespreekt. Zo merk ik dat ik een reminder krijg om het centreren meer in mijn lijf te integreren en er rekening mee te houden dat ik een lerend wezen ben en niet alles in een keer goed hoeft te zijn.

Marjolein Puijk, Space Planning & Allocation Lead at Nike

Erica Argelo

erica-argelo
Dit boek geeft een driedimensionale uitleg aan het leren beheersen van bezield leiderschap. Het beschrijft de belichaming van vrouwelijke zachtheid en mannelijke strijdvaardigheid tot complementaire eigenschappen die elkaar bekrachtigen tot essentiële waarden. Zo binnen zo buiten.

Erica Argelo

Edwin Holwerda

Edwin-Holwerda

Het boek integreert op een praktische en toegankelijke manier de vele facetten van krijgerschap die nodig zijn om je leiderschap te ontwikkelen en te belichamen. Een aanrader voor iedereen die zijn of haar krijgersenergie op vitale, doelgerichte en dienende wijze in de wereld wil zetten.

Edwin Holwerda, Mannenwerk expert en directeur Spiral Dynamics Integral Nederland

Chiel Zwarts

chiel-zwarts

Je staat van zijn is misschien wel de belangrijkste factor in de wijsheid van je beslissingen en het effect dat je hebt op anderen. Dit boek helpt je met heel praktische oefeningen en inzichten om op weg te gaan naar een lijf dat alert en ontspannen is en met meer gemak je doelen bereikt. Ik heb het met plezier gelezen.

Chiel Zwarts, Partner KSG Incompany, Trainers en Consultants

Ja, ik wil als eerste nieuws over het boek ontvangen

Miriam van Groen

Anouk schrijft benaderbaar, eerlijk, overtuigend en enthousiasmerend. Ik voel hoe de mogelijkheden die ze schetst me tot actie en onderzoek uitnodigen.

Als facilitator van groeps- en veranderprocessen wil ik de wereld van werk menselijker helpen maken. Dit boek geeft helder, onderbouwd en activerend aan hoe ik en mijn klanten dat kunnen doen. Een motiverend manifest, een praktische gids en tegelijk een diep naslagwerk dat ik verwacht nog regelmatig van de plank te pakken!

Miriam van Groen, facilitator, Catalyze

Adeline van Waning


Een parel van praktische belichaamde wijsheid, dit boek waarin Anouk vele vormen van visies en beoefening, theorieen en praktijken op een overzichtelijke en toegankelijke wijze samenbrengt. 'Zachtmoedige krijger', aandacht, acceptatie en adaptatie...  Heerlijk, al die uitnodigende oefeningen en handreikingen tot zelfreflectie. Anouk beschrijft op heldere wijze aspecten van skill (vaardigheden), stage (volwassenheid) en state (vermogen tot zelfregulatie, en openen voor ruimer bewustzijn), en benadrukt terecht ook het belang van de ‘schaduw’. Het spreekt me aan dat ze naast identificatie met de persoonlijkheid veel aandacht geeft aan de wijze waarop we kunnen functioneren vanuit een ruimer, meer inclusief bewustzijn. Op weg naar meer ruimdenkend dienend leiderschap, met steeds grotere cirkels van betrokkenheid. Vanuit inspiratie, met kwaliteit, gericht op de bijdrage die we kunnen leveren voor een groter doel.

Adeline van Waning, psychiater np, auteur ‘Opgroeien en Ontwaken - de Integrale benadering’

Laurens van Aarle

Onze tijd vraagt om de belichaming van schijnbaar tegenstrijdige kwaliteiten. Zachtmoedigheid en krijgerschap, leiderschap en overgave, standvastigheid en openheid. Anouk slaagt er in dit belangrijke boek in het pad daarnaartoe zowel praktisch als genuanceerd uiteen te zetten. Weinig mensen zijn zo gekwalificeerd om als gids te dienen op dit uitdagende, maar uiteindelijk meest bevredigende pad. Een absolute aanrader!

Laurens van Aarle, Co-founder, Coaches Rising

Ruben Gommers

ruben-gommers

Aan de hand van verschillende theoretische invalshoeken en concrete aanwijzingen voor inoefening, schept Anouk Brack voorwaarden om bewuster te leven c.q. betekenisvoller en effectiever te werken.

mr. drs. Ruben Gommers, advocaat en docent

Margreet Hoitink

margreet-hoitink

De belichaming van leiderschap is de ontbrekende schakel om werkelijk een compleet leider te worden.

Margreet Hoitink, MVO-consultant voor HBO

Peter Hoogeveen

peter-hoogeveen

Een waardevolle reis beschrijft Anouk hier. Zij geeft blijk van een grondig inzicht in fundamentele aikidoprincipes, onderbouwt haar inzichten grondig, maakt het praktisch vergeet daarbij het allerbelangrijkste niet: na het behalen van ’de top’ ook weer afdalen. Anders verwoord: wat je voor jezelf leert ook weer terug geven aan de wereld. Dat is voor mij leadership embodiment.

Peter Hoogeveen, Business Aikido specialist Kiworkx

Daan Fousert

Dat je als leider het niet alleen maar wint op kracht en hardheid bewijst Anouk in haar boek ‘De Verborgen Dimensie van Leiderschap'.

Leiderschap vanuit het oude denken verliest steeds meer terrein terwijl er ruimte komt voor compassie en wijsheid. Dat er meer bij komt kijken dan intelligentie en brute kracht alleen, vind je terug in dit zeer leesbare en toepasbare boek. Anouk wijst in haar boek dat het anders kan als je andere krachten durft te gebruiken.
Beslist een aanrader die past in de leiderschapsliteratuur van deze tijd.

Daan Fousert, auteur Dienend Leiderschap, Dat werkt!

Nelleke Veldhuijzen

Eindelijk: een liefdevol boek over leiderschap!

In De verborgen dimensie van leiderschap weet Anouk op bedrieglijk eenvoudige wijze duidelijk te maken waarom leiderschap moed vraagt. En wat verantwoordelijkheid dragen voor resultaat & ontwikkeling van mensen écht inhoud.

Geen gezweef, maar uiterst praktisch en doeltreffend. Hieruit blijkt dat Anouk ook zélf al jaren het pad bewandelt, waarin ze anderen adviseert en traint!

Nelleke Veldhuijzen, The Samurai Game® Facilitator, Leadership- & Team Development Expert, Partner LeadershipMatters

Evolution at Work